Distillerie du CentenaireOmschrijvingIn 1894 begon Auguste Labiau uit Bonsecours in Wiers met het distilleren van zijn ‘Amer Labiau’, een aperitief op basis van een dertigtal kruiden en min of meer vergelijkbaar met ‘Amer Picon’ uit Noord Frankrijk. Later neemt zijn zoon Marcel de leiding over. Ondertussen is de zaak overgegaan in de handen van de familie Bourdon.


De distilleerderij genoemd naar een 100-jarige eik in de nabijheid werd in 1958 onteigend voor de aanleg van het kanaal Blaton-Péronnes en overgebracht naar de zagerij van de familie Bourdon waar ze nog steeds gevestigd is. De 100-jarige eik verdween bij de aanleg van het kanaal.


Naar verluid zou de distilleerinstallatie - l’alambic- uit 1912 nog steeds gebruikt worden om het drankje te brouwen.
Oorspronkelijk zou er een smalspoorbaantje aangesloten worden op het station "Demptezieux".


Toen dit project afgevoerd werd na onze verhuis naar de brouwerij van Kampenhout werd besloten een autonome smalspoorbaan op basis van ‘Magic Train’ materieel op schaal 1/45 te bouwen. Dit materieel maakte het mogelijk op basis van bestaande situaties en gebouwen fictie en werkelijkheid te vermengen.


Bij het zoeken naar een thema herinnerde ik mij het bestaan van l’Amer Labiau uit Henegouwen, niet ver van de Franse grens. Oorspronkelijk reed hier nooit een trein of een tram. Om de zaak wat levendiger te maken werd het hoofdthema aangevuld met nog vier kijkkasten elk met een eigen thema, zoals een klein station, een dorpsstraat, een depot zodat een heel spoorlijntje ontstond. Het is de bedoeling dat alle leden van Spoor-O-Team er modules kunnen op aansluiten zodat het als gemeenschappelijk project kan getoond worden.


Alle voorgestelde gebouwen zijn replica’s van bestaande gebouwen, deels uit Belgie, deels uit Frankrijk.

TENTOONSTELLINGENDe baan 'Distillerie du Centenaire'

was reeds te gast op volgende

modelbaanshows:


Dit project is voorzien tegen 2022.

De bouwersMarc Symons
Eric Borreij
René Ceulemans
Spoor-0-Team

Contact

Spoor-O-Team
info@spoor-0-team.be