AchterboschHet conceptHet idee om een kleine modelbaan in schaal O te bouwen bestond al heel lang. Het moest een lokaalbaan worden met een landelijk karakter en ik wou zoveel mogelijk kunnen rangeren, maar met een beperkt aantal wissels.
Het baantje moest ook compact zijn om eenvoudig te transporteren. De bedoeling was om iets te brengen dat we niet overal zien.


Na wat schets- en puzzelwerk was ik tot een sporenplan gekomen dat voldoende spelmogelijkheden bood en dit op een zeer beperkte oppervlakte.


Een boerentram brengt grondstoffen aan voor de huisbrouwerij "De Gouden Karel" in het dorp "Achterbosch" en voert het eindproduct ook weer af.
Er wordt met gemengde treinen gereden. De reizigers hebben ruim de tijd om in en uit te stappen terwijl de loc de goederenwagens wisselt aan de brouwerij.

PraktischDe modules zijn gebouwd in lichtgewicht multiplex (populier). Sporen en wissels zijn eigenbouw.


Voor de huizen koos ik het principe van fotobouw.
Ik ben huizen gaan fotograferen en heb die digitale foto's dan in een tekenprogramma geladen om ze zo op het juiste formaat te brengen. De afdruk werd dan op karton gekleefd, de deuren en ramen werden uitgesneden en aan de achterzijde van het karton weer in gekleefd.


De huizen werden voorzien van korte zijwanden om zo voldoende diepte te bekomen op een beperkte ruimte. De bestrating is gelegd in modelklei. Deze verhard zonder bakken.


De kasseien zijn stuk voor stuk met een schroevendraaiertje in de klei gedrukt. Zo bekwam ik een iets onregelmatig patroon en dat is wat ik wou bekomen. De uitgeharde klei werd dan met waterverf ingekleurd en de straat was klaar.


Voor het gras en beplanting koos ik producten van Woodland Scenics en Heki.


Voor de achtergrond heb ik ook foto's gebruikt.
Dit geeft een zeer goede diepte, zelfs op een plat vlak.

Rollend materieelHet rollend materiaal vormde weer een probleem. Er is namelijk niets te koop in schaal O wat op een Belgische tram lijkt.


De goederenwagens zijn herschilderde Fleischmann Magic Train wagens, de rijtuigen zijn verbouwde rijtuigen van hetzelfde merk.


Hier heb ik mij beperkt tot het aanpassen van de ramen omdat het oorspronkelijk model slechts vier ramen telt aan elke kant en een Belgisch tramrijtuig er zes heeft aan elke kant.


Het was duidelijk dat ik daar iets moest aan doen. Het rijtuig is in de juiste kleur geschilderd. Voor de lijntjes maakte ik gebruik van decals die speciaal voor deze rijtuigen gemaakt zijn.


De locomotief is volledig gebouwd in polystyreenplaat op een drieassig Roco onderstel. Dit om een betrouwbare aandrijving te hebben.

Het geheelHet geheel is een aan vijf kanten gesloten kijkdoos met eigen verlichting. De baan staat op een hoogte van 1,30 m. boven de grond, wat een goede kijkhoogte is.


De baan kan zowel analoog als digitaal gestuurd worden. 


Het geheel werd in een blauw kleurtje gestoken en een zwarte rok verbergt de poten, zo was de baan klaar voor het publiek.


Intussen onderging de baan een grondige opfrisbeurt.

TENTOONSTELLINGENDe trambaan 'Achterbosch'

was reeds te gast op volgende

modelbaanshows:


2006 - Guildex - Telford - UK

2006 - Exp0forum - Roeselare - B

2007 - Spoor Nul Weekend - Zutphen - NL

2007 - Euromodelbouw - Genk - B

2010 - Spoorwegen voor Toeristen - Blankenberge - B

2011 - RAMMA - Sedan - F

2012 - Lahnsteiner Modellbahntage - Lahnstein - D

De bouwerRene Ceulemans

ContactSpoor-0-Team

info@spoor-0-team.be