Achterbosch



Het concept



Het idee om een kleine modelbaan in schaal Om te bouwen bestond al heel lang. Het moest een lokaalbaan worden met een landelijk karakter en we wilden zoveel mogelijk kunnen rangeren, maar met een beperkt aantal wissels.


Het baantje moest ook compact zijn om eenvoudig te transporteren. 


Na wat schets- en puzzelwerk kwamen we tot een sporenplan dat voldoende spelmogelijkheden bood en dit op een zeer beperkte oppervlakte.


Een boerentram brengt grondstoffen aan voor de huisbrouwerij "De Gouden Karel" in het dorp "Achterbosch" en voert het eindproduct ook weer af.
Er wordt met gemengde treinen gereden. De reizigers hebben ruim de tijd om in en uit te stappen terwijl de loc de goederenwagens wisselt aan de brouwerij.

Praktisch



De modules zijn gebouwd in lichtgewicht multiplex (populier). Sporen en wissels zijn eigenbouw.


Voor de huizen kozen we het principe van fotobouw.
bestaande huizen werden gefotografeerd. Die digitale foto's werden dan in een tekenprogramma geladen om ze zo op het juiste formaat te brengen. De afdruk werd dan op karton gekleefd, de deuren en ramen werden uitgesneden en aan de achterzijde van het karton weer in gekleefd.


De huizen werden voorzien van korte zijwanden om zo voldoende diepte te bekomen op een beperkte ruimte. De bestrating is gelegd in modelklei. Deze verhard zonder bakken.


De kasseien zijn stuk voor stuk met een schroevendraaiertje in de klei gedrukt. Zo bekwomt men een iets onregelmatig patroon en dat is wat we wilden  bekomen. De uitgeharde klei werd dan met waterverf ingekleurd en de straat was klaar.


De achtergrond werd volgens een identieke wijze bekomen. Dit geeft een zeer goede diepte, zelfs op een plat vlak.

Rollend materieel



Het rollend materiaal vormde weer een probleem. Er is namelijk niets te koop in schaal Om wat op een Belgische tram lijkt.


De goederenwagens zijn herschilderde Fleischmann Magic Train wagens, de rijtuigen zijn verbouwde rijtuigen van hetzelfde merk.


Hier hebben we ons beperkt tot het aanpassen van de ramen omdat het oorspronkelijk model slechts vier ramen telt aan elke kant en een Belgisch tramrijtuig er zes heeft aan elke kant. Het was duidelijk dat daar iets aan gedaan moest worden.


Het rijtuig is in de juiste kleur geschilderd en de fijne lijntjes zijn decals die speciaal voor deze rijtuigen gemaakt zijn.


De locomotief is volledig gebouwd in polystyreenplaat op een drieassig onderstel. Dit om een betrouwbare aandrijving te hebben.

Het geheel



Het geheel is een aan vijf kanten gesloten kijkdoos met eigen verlichting. De baan staat op een hoogte van 1,30 m. boven de grond.


De baan kan zowel analoog als digitaal gestuurd worden. 


Het geheel werd in een blauw kleurtje gestoken en een zwarte rok verbergt de poten, zo was de baan klaar voor het publiek.


Intussen onderging de baan een grondige opfrisbeurt.

TENTOONSTELLINGEN



De trambaan 'Achterbosch'

was reeds te gast op volgende

tentoonstellingen:


2006 - Guildex - Telford - UK

2006 - Exp0forum - Roeselare - B

2007 - Spoor Nul Weekend - Zutphen - NL

2007 - Euromodelbouw - Genk - B

2010 - Spoorwegen voor Toeristen - Blankenberge - B

2011 - RAMMA - Sedan - F

2012 - Lahnsteiner Modellbahntage - Lahnstein - D

2022 - Remisenfest - Hochdorf - CH

De bouwers



Rene Ceulemans

Spoor-0-Team

Contact



Spoor-0-Team

info@spoor-0-team.be

unsplash